Privacyvoorkeur

MEDtalks houdt u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op uw interessegebied. Kies hieronder of u op de hoogte gehouden wilt blijven van de nieuwste programma's en nascholingen binnen uw interessegebieden. Klik hier voor meer informatie.


Aangeboren afweerstoornissen: focus op antistofdeficiënties

Startdatum: 28.05.2024 Einddatum: 28.05.2024

Op 28 mei om 20:00-21:00 bij MEDtalks: een nascholing die dieper ingaat op een belangrijk onderwerp: aangeboren afweerstoornissen. Artsen aan tafel zullen praten over de grootste uitdagingen bij deze afweerstoornissen, zoals (tijdige) herkenning ervan en zullen specifiek inzoomen op antistofdeficiënties.

De eerste symptomen bij aangeboren afweerstoornissen

De tijd van het begin van de eerste symptomen tot aan het herkennen van de ziekte duurt bij primaire aangeboren afweerstoornissen nog altijd gemiddeld 8-10 jaar. Hoe vroeger je de ziekte kunt herkennen, des te eerder kun je het behandelen en daarmee kun je de kans op eindorgaanschade voorkomen. In deze nascholing gaat de aandacht dus o.a. naar de uitdagingen rondom het herkennen en de diagnostiek van aangeboren afweerstoornissen. Uiteraard bespreken we ook de verschillende behandelopties. 

Om alles over het onderwerp helder op een rij te zetten voor u, bespreekt het panel de volgende punten: 

  • Hoe herken je de symptomen van primaire immuundeficienties? Met focus op antistofdeficienties.

  • Diagnostiek - welke onderzoeken doe je?

  • Welke behandelopties zijn er?

  • Aandacht voor transitie van de zorg van kind ->volwassen

  • Korte blik op de toekomst - innovaties

Ondanks een andere onderliggende oorzaak bij antistof deficiënties (als gevolg van behandeling of ziekte), zijn er overeenkomsten met PID qua herkenning, begeleiding en behandeling. Deze nascholing is daarom ook interessant voor behandelaren van secundaire immuundeficiënties.

Leer meer over het herkennen van primaire immuundeficiënties, diagnostiek, behandeling en nieuwe ontwikkelingen op dit gebied. Samen kunnen we bewustzijn creëren en werken aan oplossingen voor deze uitdagingen. Meld u vast aan voor updates over deze nascholing via de knop ‘deelnemen’. 

Panel

Dr. Virgil Dalm, internist - klinisch immunoloog, Erasmus MC, Rotterdam

Dr. Joris van Montfrans, Kinderarts-immunoloog, UMC Utrecht

Dr. Jiri Wagenaar, internist-infectioloog, NWZ Alkmaar

Dr. Lieke Kamphuis, longarts, Erasmus MC, Rotterdam

Doelgroep & accreditatie 

Deze nascholing is primair gericht op: longartsen, internist-infectiologen, internist-hematologen, kinderartsen, KNO-artsen, verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen. 

Accreditatie zal worden aangevraagd bij: 

  • NVALT

  • NIV

  • VSR

  • NVK

Laatst bewerkt: 19-03-2024

Deelnemen

Wilt u aan deze live-uitzending deelnemen?

Deelnemen
  • Sponsoren


    Dit programma komt onafhankelijk tot stand en wordt financieel mogelijk gemaakt door