Privacyvoorkeur

MEDtalks houdt u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op uw interessegebied. Kies hieronder of u op de hoogte gehouden wilt blijven van de nieuwste programma's en nascholingen binnen uw interessegebieden. Klik hier voor meer informatie.


ECCMID 2019

Van 13 tot en met 16 april was Amsterdam het toneel van het 29e European Congress of Clinical Microbiology & Infectious Diseases. Invasieve schimmelziekten kennen diverse diagnostische en therapeutische uitdagingen. 

Daarom vroeg MEDtalks op ECCMID 2019 diverse klinische experts om binnen dit thema hun persoonlijke highlights te delen en waar mogelijk de focus te leggen op de vertaling van wetenschappelijke ontwikkelijken naar de klinische praktijk. 

Onderwerpen en sprekers

 

Deze onafhankelijke interviews zijn financieel mede mogelijk gemaakt door Gilead.

  • Sponsoren

    Dit programma komt onafhankelijk tot stand en wordt financieel mogelijk gemaakt door

Gerelateerde publicaties

Congresnieuws 25/04/2019

ECCMID 2019: diagnostiek bij invasieve schimmelinfecties

De diagnostiek naar invasieve schimmelinfecties kent nog vele uitdagingen. MEDtalks vroeg prof. dr. Katrien Lagrou welke uitdagingen haar het meest aan het hart gaan, en welke interessante diagnostische ontwikkelingen zij op ECCMID 2019 heeft gespot.     Dit onafhankelijke interview is financieel mede mogelijk gemaakt door Gilead.

Congresnieuws 25/04/2019

ECCMID 2019: management van invasieve schimmelinfecties

De behandeling van invasieve schimmelziekten is geen statisch klinisch gegeven. In dit interview spreekt prof. dr. Johan Maertens over het veranderende landschap bij invasieve schimmels, zowel op het gebied van gastheer als pathogeen. Daarop voortbordurend gaat hij in op de vragen: wat zijn de huidige uitdagingen? En in welke mate kunnen we therapeutisch inspelen op deze uitdagingen?   Dit onafhankelijke interview is financieel mede mogelijk gemaakt door Gilead.

Congresnieuws 25/04/2019

ECCMID 2019: immunomodulatoren en invasieve schimmelziekten

Aan de opkomt van allerlei vormen van immuuntherapie zijn risico's verbonden met betrekking tot invasieve schimmelziekten. Prof. dr. Dimitrios Kontoyiannis bespreekt welke oncologische veranderingen bijdragen aan deze risico's en welke patiënten een extra hoog risico lopen. Hoe kunnen we deze patiënten het beste identificeren? En welke behandelmogelijkheden hebben we?   Dit onafhankelijke interview is financieel mede mogelijk gemaakt door Gilead.

Congresnieuws 25/04/2019

ECCMID 2019: nieuwe richtlijn voor invasieve schimmelziekten

Een werkgroep van de European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases werkt hard aan de ontwikkeling van een nieuwe richtlijn voor invasieve schimmelziekten, die met name van toegevoegde waarde kan zijn voor de IC-populatie. Hoewel de richtlijn zich nog in een relatief vroeg stadium bevindt, was prof. dr. Cornelia Lass-Flörl zeer bereid om toelichting te geven op de achtergrond, methodologie, inhoud, bruikbaarheid en verwachte publicatie van deze nieuwe richtlijn.   Dit onafhankelijke interview is financieel mede mogelijk gemaakt door Gilead.

Congresnieuws 19/11/2019

TIMM 2019: Bart Rijnders

Influenza-geassocieerde aspergillose bij IC-patiënten is een ingewikkeld probleem. Dr. Bart Rijnders licht nieuwe inzichten op het gebied van epidemiologie, etiologie en de behandeling van influenza-geassocieerde aspergillose toe. Daarnaast gaat hij in op hoe er wordt gewerkt aan het verbeteren van de overleving bij deze patiënten.

Congresnieuws 19/11/2019

TIMM 2019: Anna Skiada

Dr. Anna Skiada gaat in op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mucormycose, waaronder nieuwe richtlijnen. Daarnaast licht ze het belang van registers voor mucormycose toe waaruit kennis over deze potentieel dodelijke ziekte kan worden vergaard.

Congresnieuws 19/11/2019

TIMM 2019: Adilia Warris

De European Paediatric Mycology Network heeft zichzelf als doel gesteld de zorg voor kinderen met invasieve schimmelinfecties te verbeteren. Voorzitster prof. dr. Adilia Warris weidt uit over hoe zij dat willen bereiken. Verder gaat zij in op nieuwe inzichten op het gebied van epidemiologie, diagnostiek en de behandeling van invasieve schimmelinfecties bij kinderen.

Congresnieuws 19/11/2019

TIMM 2019: Paul Verweij

Een van de grootste uitdagingen in de behandeling van invasieve aspergillose is resistentie tegen azolen. Prof. dr. Paul Verweij doet uitgebreid onderzoek naar dit probleem en gaat onder andere in op de huidige epidemiologie van azoolresistentie. Bovendien verklaart hij hoe antifungal stewardship stijging van het aantal resistente gevallen moet verminderen.