Privacyvoorkeur

MEDtalks houdt u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op uw interessegebied. Kies hieronder of u op de hoogte gehouden wilt blijven van de nieuwste programma's en nascholingen binnen uw interessegebieden. Klik hier voor meer informatie.


Hersenveranderingen bij psychose

In deze nascholing brengen prof. dr. Neeltje van Haren en dr. Marco Boks u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van hersenveranderingen bij psychose en hoe deze zich verhouden tot de ernst van de ziekte en het dagelijks functioneren van de patiënt.

Daarnaast wordt ingegaan op de effecten van antipsychotica op hersenvolume veranderingen alsmede op neuroplasticiteit en het immuunsysteem in de relatie tot psychose.

Tenslotte wordt gekeken naar de gevolgen van bovengenoemde bevindingen voor  de klinische praktijk.

  • Sponsoren

    Dit programma komt onafhankelijk tot stand en wordt financieel mogelijk gemaakt door

Gerelateerde publicaties

Nascholingen 27/02/2019

Depotantipsychotica: theorie en praktijk

Antipsychotica vormen een belangrijk onderdeel van de symptomatische behandeling van psychotische stoornissen, maar veel patiënten vinden het lastig om een langdurig voorgeschreven medicamenteuze (orale) behandeling te volgen. Mits juist gebruikt, kunnen (langwerkende) depotantipsychotica een waardevolle aanvulling zijn voor patiënten. In deze nascholing van ~75 minuten, gebaseerd op een lezing van psychiater dr. Rikus Knegtering, worden verschillende aspecten van depotantipsychotica belicht. Om in aanmerking te komen voor NVVP-accreditatie dient de posttoets met een score van >70% te worden voltooid. Onder andere de volgende onderwerpen komen aan bod: Het fenomeen compliance, zoals: Hoe vraag je ernaar en hoe meet je het Welke factoren hebben er invloed op? Hoe verandert het met de tijd en hoe kun je het beïnvloeden?  Algemene voor- en nadelen van langwerkende depotantipsychotica Hoe ervaren patiënten depotantipsychotica? Specifieke klinische aspecten van van orale vs. (langwerkende) depotantipsychotica, zoals: Het risico op relaps en/of opname Bijwerkingen en mortaliteit Farmacologie van depotantipsychotica, zoals: Welke verschillende middelen zijn er? Waarop berust hun werking? Hoe stel je iemand op de juiste manier in?   Accreditatie Deze nascholing is voor 1 punt geaccrediteerd door de NVvP (einddatum 07-04-2021). Om in aanmerking te komen voor accreditatie dient de posttoets met een score van >70% te worden voltooid.