Privacyvoorkeur

MEDtalks houdt u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op uw interessegebied. Kies hieronder of u op de hoogte gehouden wilt blijven van de nieuwste programma's en nascholingen binnen uw interessegebieden. Klik hier voor meer informatie.


Allemaal Beestjes (HIV / virale hepatitis)

Patiënten met HIV of (chronische) virale hepatitis worden niet altijd als zodanig herkend in de huisartsenpraktijk. Dat is deels te verklaren door het geregeld asymptomatische of aspecifieke karakter van deze infectieziekten. Samenwerking tussen huisartsen en specialisten draagt bij aan de herkenning, diagnostiek en behandeling van patiënten zelf, maar heeft óók een belangrijke public health functie door het terugdringen van HIV en virale hepatitis in de gehele populatie. 

Dit MEDtalks-programma is gebaseerd op de gelijknamige en succesvolle reeks nascholingsbijeenkomsten voor huisartsen, een initiatief van prof. dr. Eric van Gorp. Het grote verschil is dat u de nascholing nu als e-learning kunt volgen! Tijdens de e-learning praat het studiopanel u helemaal bij middels korte presentaties, multidisciplinaire discussie en praktische casuïstiek. 

Gasten 

  • prof. dr. Eric van Gorp, internist-infectioloog, Erasmus MC, Rotterdam;
  • Duschka Sanders, huisarts Medisch Centrum Zwanenburg;
  • dr. Casper Rokx, internist-infectioloog, Erasmus MC, Rotterdam;
  • Onno Zeijlstra, huisarts, Vijzelgracht Huisartsen, Amsterdam;
  • dr. Mark Claassen, internist-infectioloog, Rijnstate Ziekenhuis, Arnhem.  

Voor deze nascholing is 1 accreditatiepunt voor huisartsen aangevraagd (ABC1). Accreditatiepunten zullen worden bijgeschreven zodra accreditatie is verleend.

  • Sponsoren

    Dit programma komt onafhankelijk tot stand en wordt financieel mogelijk gemaakt door

Gerelateerde publicaties

Congresnieuws 19/11/2019

TIMM 2019: influenza-geassocieerde aspergillose

Influenza-geassocieerde aspergillose bij IC-patiënten is een ingewikkeld probleem. Dr. Bart Rijnders licht nieuwe inzichten op het gebied van epidemiologie, etiologie en de behandeling van influenza-geassocieerde aspergillose toe. Daarnaast gaat hij in op hoe er wordt gewerkt aan het verbeteren van de overleving bij deze patiënten.

Congresnieuws 19/11/2019

TIMM 2019: mucormycose

Dr. Anna Skiada gaat in op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mucormycose, waaronder nieuwe richtlijnen. Daarnaast licht ze het belang van registers voor mucormycose toe waaruit kennis over deze potentieel dodelijke ziekte kan worden vergaard.

Congresnieuws 19/11/2019

TIMM 2019: pediatrische invasieve schimmelinfecties

De European Paediatric Mycology Network heeft zichzelf als doel gesteld de zorg voor kinderen met invasieve schimmelinfecties te verbeteren. Voorzitster prof. dr. Adilia Warris weidt uit over hoe zij dat willen bereiken. Verder gaat zij in op nieuwe inzichten op het gebied van epidemiologie, diagnostiek en de behandeling van invasieve schimmelinfecties bij kinderen.

Congresnieuws 19/11/2019

TIMM 2019: azolenresistente invasieve aspergillose

Een van de grootste uitdagingen in de behandeling van invasieve aspergillose is resistentie tegen azolen. Prof. dr. Paul Verweij doet uitgebreid onderzoek naar dit probleem en gaat onder andere in op de huidige epidemiologie van azoolresistentie. Bovendien verklaart hij hoe antifungal stewardship stijging van het aantal resistente gevallen moet verminderen.

Congresnieuws 19/11/2019

Highlights vanaf de Trends in Medical Mycology 2019

Van 11 tot en met 14 oktober vond de 9e editie van de Trends in Medical Mycology (TIMM) plaats in Nice (Frankrijk). Omdat er op het congres meerdere parallelle sessies liepen en er legio (poster)presentaties waren, was het onmogelijk om alle ontwikkelingen mee te krijgen. En omdat er nog altijd meerdere uitdagingen zijn bij de behandeling van potentieel dodelijke invasieve schimmelinfecties, zou daar zo maar levensreddende informatie bij kunnen zitten. MEDtalks is naar Nice gereisd om u interviews met vermaarde experts te brengen. Zij praten u bij over ontwikkelingen die van invloed zijn op de klinische praktijk. Sprekers en onderwerpen Prof. Adilia Warris, MD, PhD Management of invasive fungal infections in paediatrics - what is new? Prof. Paul Verweij, MD, PhD Stewardship and azole resistant aspergillosis: a challenge for farmer or physician? Bart Rijnders, MD, PhD Aspergillus in the ICU: influenza-associated aspergillosis Anna Skiada, MD, PhD Management of mucormycosis - what is new?

Congresnieuws 30/04/2019

ECCMID 2019

Van 13 tot en met 16 april was Amsterdam het toneel van het 29e European Congress of Clinical Microbiology & Infectious Diseases. Invasieve schimmelziekten kennen diverse diagnostische en therapeutische uitdagingen.  Daarom vroeg MEDtalks op ECCMID 2019 diverse klinische experts om binnen dit thema hun persoonlijke highlights te delen en waar mogelijk de focus te leggen op de vertaling van wetenschappelijke ontwikkelijken naar de klinische praktijk.  Onderwerpen en sprekers Immunomodulatoren en invasieve schimmelziekten door prof.‚Äč dr. Dimitrios Kontoyiannis Nieuwe richtlijn voor invasieve schimmelziekten door prof. dr. Cornelia Lass-Flörl Diagnostiek bij invasieve schimmelinfecties door prof. dr. Katrien Lagrou Management van invasieve schimmelinfecties door prof. dr. Johan Maertens   Deze onafhankelijke interviews zijn financieel mede mogelijk gemaakt door Gilead.

Congresnieuws 25/04/2019

ECCMID 2019: diagnostiek bij invasieve schimmelinfecties

De diagnostiek naar invasieve schimmelinfecties kent nog vele uitdagingen. MEDtalks vroeg prof. dr. Katrien Lagrou welke uitdagingen haar het meest aan het hart gaan, en welke interessante diagnostische ontwikkelingen zij op ECCMID 2019 heeft gespot.     Dit onafhankelijke interview is financieel mede mogelijk gemaakt door Gilead.

Congresnieuws 25/04/2019

ECCMID 2019: management van invasieve schimmelinfecties

De behandeling van invasieve schimmelziekten is geen statisch klinisch gegeven. In dit interview spreekt prof. dr. Johan Maertens over het veranderende landschap bij invasieve schimmels, zowel op het gebied van gastheer als pathogeen. Daarop voortbordurend gaat hij in op de vragen: wat zijn de huidige uitdagingen? En in welke mate kunnen we therapeutisch inspelen op deze uitdagingen?   Dit onafhankelijke interview is financieel mede mogelijk gemaakt door Gilead.