Privacyvoorkeur

MEDtalks houdt u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op uw interessegebied. Kies hieronder of u op de hoogte gehouden wilt blijven van de nieuwste programma's en nascholingen binnen uw interessegebieden. Klik hier voor meer informatie.


Allemaal Beestjes (HIV / virale hepatitis)

Patiënten met HIV of (chronische) virale hepatitis worden niet altijd als zodanig herkend in de huisartsenpraktijk. Dat is deels te verklaren door het geregeld asymptomatische of aspecifieke karakter van deze infectieziekten. Samenwerking tussen huisartsen en specialisten draagt bij aan de herkenning, diagnostiek en behandeling van patiënten zelf, maar heeft óók een belangrijke public health functie door het terugdringen van HIV en virale hepatitis in de gehele populatie. 

Dit MEDtalks-programma is gebaseerd op de gelijknamige en succesvolle reeks nascholingsbijeenkomsten voor huisartsen, een initiatief van prof. dr. Eric van Gorp. Het grote verschil is dat u de nascholing nu als e-learning kunt volgen! Tijdens de e-learning praat het studiopanel u helemaal bij middels korte presentaties, multidisciplinaire discussie en praktische casuïstiek. 

Gasten 

  • prof. dr. Eric van Gorp, internist-infectioloog, Erasmus MC, Rotterdam;
  • Duschka Sanders, huisarts Medisch Centrum Zwanenburg;
  • dr. Casper Rokx, internist-infectioloog, Erasmus MC, Rotterdam;
  • Onno Zeijlstra, huisarts, Vijzelgracht Huisartsen, Amsterdam;
  • dr. Mark Claassen, internist-infectioloog, Rijnstate Ziekenhuis, Arnhem.  

Voor deze nascholing is 1 accreditatiepunt voor huisartsen aangevraagd (ABC1). Accreditatiepunten zullen worden bijgeschreven zodra accreditatie is verleend.

  • Sponsoren

    Dit programma komt onafhankelijk tot stand en wordt financieel mogelijk gemaakt door

Gerelateerde publicaties

Nascholingen 09/06/2020

9 juni LIVE: Masterclass 1e lijn | vaccinaties voor bijzondere doelgroepen

In Nederland worden de meeste vaccinaties toegediend via het Rijksvaccinatieprogramma of in het kader van reizigersvaccinaties. Maar hoe bekend bent u met specifieke vaccinaties voor bijzondere doelgroepen, zoals ouderen en immuungecompromitteerden? Kijk op 9 juni (20.30 - 21.45 uur) naar een geaccrediteerde MEDtalks-nascholing waarin 4 van deze vaccinaties aan bod komen, te weten vaccins voor influenza, pneumococcen, meningococcen en varicella zoster. Laat u per vaccin bijpraten door een deskundig panel uit verschillende disciplines. Hierbij komen vragen aan bod zoals: welke groepen komen ervoor in aanmerking? Wat kun je ermee winnen? Wat is de richtlijnstatus? Tijdens deze e-learning kunt u als live-kijker ook zélf vragen insturen naar de studio. Deze e-learning is een online voortzetting van de succesvolle reeks fysieke nascholingen die prof. dr. Eric van Gorp en Stichting Cirion al jarenlang aanbieden aan eerstelijns zorgverleners. Gasten  Prof. dr. Eric van Gorp, infectioloog / viroloog, Erasmus MC Dr. Ted van Essen, huisarts en voorzitter van de Nederlandse Influenzastichting Thomas Langerak, arts-onderzoeker Erasmus MC Dr. Marie-Christine Trompenaars, arts infectieziektebestrijding, GGD Rotterdam-Rijnmond Voor deze nascholing wordt ABC1- en ABSG-accreditatie aangevraagd (1 punt). Het punt wordt bijgeschreven zodra accreditatie is verleend; dit proces duurt gemiddeld 4-6 weken. 

Anders 08/04/2020

Welke gevolgen heeft het coronavirus voor IBD-pati├źnten?

Heeft vragen over de gevolgen van het coronavirus voor de behandeling van uw IBD-patiënten? Bekijk dan het webinar 'Welke gevolen heeft het coronavirus voor IBD-patiënten?' op www.ibdencorona.nl.  Tijdens dit webinar geven MDL-artsen antwoord op de meest gestelde vragen van IBD-patiënten uit heel Nederland. Wat is bijvoorbeeld het risico op een corona-infectie bij IBD-patiënten en wat weten we op dit moment over het beloop van een infectie bij IBD-patiënten?  Sprekers dr. Annemarie de Vries - MDL-arts, Erasmus MC; prof. dr. Janneke van der Woude - MDL-arts, Erasmus MC; dr. Rachel West - MDL-arts, Franciscus Gasthuis & Vlietland;  dr. Evelyne Verweij - MDL-arts, Maastad Ziekenhuis; dr. Vincent de Jonge - MDL-arts, Albert Schweitzer Ziekenhuis; dr. Oddeke van Ruler - Gastro-intestinaal chirurg, IJsselland Ziekenhuis.  Presentatrice: Inge Diepman

Anders 02/04/2020

Welke gevolgen heeft het coronavirus voor de kankerbehandeling?

Op donderdag 2 april organiseerde de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie samen met MEDtalks een webinar over de gevolgen van het coronavirus voor kankerpatiënten. Bekijk deze webinar dan nu on-demand op www.coronaenkanker.com In deze webinar leggen specialisten uit welke maatregelen er worden genomen om patiënten te beschermen tegen het coronavirus. Ook bespreken we hoe de kwaliteit van kankerzorg behouden blijft in tijden van crisis.  Onderwerpen Bij welke klachten moeten patiënten contact opnemen met de behandelaar?  Welke wijzigingen kunnen er gemaakt worden in de behandeling en waarom?  Hebben de nieuwe maatregelen een negatief effect op de behandeling?  Krijgen patiënten met het coronavirus voorrang op zorg?  Gasten en sprekers prof. dr. Haiko Bloemendal - internist-oncoloog, Radboudumc, voorzitter NVMO; prof. dr. Marcel Verheij - radiotherapeut-oncoloog, Radboudumc, voorzitter SONCOS; Robbert van Alphen - internist-oncoloog ETZ, bestuurslid NVMO;  prof. dr. Annelies Verbon - internist-infectioloog, Erasmus MC;  prof. dr. Egbert Smit - longarts, NKI-AvL; Irene Dingemans - belangenbehartiger kwaliteit van zorg, NFK; dr. Arjan Witkamp - oncologisch chirurg, UMC Utrecht, voorzitter NVCO.  Presentator: Inge Diepman Dit programma wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking van NVMO en MEDtalks.

Congresnieuws 19/11/2019

TIMM 2019: influenza-geassocieerde aspergillose

Influenza-geassocieerde aspergillose bij IC-patiënten is een ingewikkeld probleem. Dr. Bart Rijnders licht nieuwe inzichten op het gebied van epidemiologie, etiologie en de behandeling van influenza-geassocieerde aspergillose toe. Daarnaast gaat hij in op hoe er wordt gewerkt aan het verbeteren van de overleving bij deze patiënten.

Congresnieuws 19/11/2019

TIMM 2019: mucormycose

Dr. Anna Skiada gaat in op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mucormycose, waaronder nieuwe richtlijnen. Daarnaast licht ze het belang van registers voor mucormycose toe waaruit kennis over deze potentieel dodelijke ziekte kan worden vergaard.

Congresnieuws 19/11/2019

TIMM 2019: pediatrische invasieve schimmelinfecties

De European Paediatric Mycology Network heeft zichzelf als doel gesteld de zorg voor kinderen met invasieve schimmelinfecties te verbeteren. Voorzitster prof. dr. Adilia Warris weidt uit over hoe zij dat willen bereiken. Verder gaat zij in op nieuwe inzichten op het gebied van epidemiologie, diagnostiek en de behandeling van invasieve schimmelinfecties bij kinderen.

Congresnieuws 19/11/2019

TIMM 2019: azolenresistente invasieve aspergillose

Een van de grootste uitdagingen in de behandeling van invasieve aspergillose is resistentie tegen azolen. Prof. dr. Paul Verweij doet uitgebreid onderzoek naar dit probleem en gaat onder andere in op de huidige epidemiologie van azoolresistentie. Bovendien verklaart hij hoe antifungal stewardship stijging van het aantal resistente gevallen moet verminderen.

Congresnieuws 19/11/2019

Highlights vanaf de Trends in Medical Mycology 2019

Van 11 tot en met 14 oktober vond de 9e editie van de Trends in Medical Mycology (TIMM) plaats in Nice (Frankrijk). Omdat er op het congres meerdere parallelle sessies liepen en er legio (poster)presentaties waren, was het onmogelijk om alle ontwikkelingen mee te krijgen. En omdat er nog altijd meerdere uitdagingen zijn bij de behandeling van potentieel dodelijke invasieve schimmelinfecties, zou daar zo maar levensreddende informatie bij kunnen zitten. MEDtalks is naar Nice gereisd om u interviews met vermaarde experts te brengen. Zij praten u bij over ontwikkelingen die van invloed zijn op de klinische praktijk. Sprekers en onderwerpen Prof. Adilia Warris, MD, PhD Management of invasive fungal infections in paediatrics - what is new? Prof. Paul Verweij, MD, PhD Stewardship and azole resistant aspergillosis: a challenge for farmer or physician? Bart Rijnders, MD, PhD Aspergillus in the ICU: influenza-associated aspergillosis Anna Skiada, MD, PhD Management of mucormycosis - what is new?