Privacyvoorkeur

MEDtalks houdt u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op uw interessegebied. Kies hieronder of u op de hoogte gehouden wilt blijven van de nieuwste programma's en nascholingen binnen uw interessegebieden. Klik hier voor meer informatie.


Highlights vanaf de ISTH 2019 in Melbourne

Het belangrijkste hematologienieuws van Down Under
Van 6 tot 10 juli vond het 27ste ISTH-congres plaats. Helemaal aan de andere kant van de wereld, in Melbourne Australië. Kon of wilde u deze lange vlucht niet aan? Niet getreurd, MEDtalks was aanwezig om u het belangrijkste nieuws te presenteren.

Hieronder vindt u een aantal interviews, waarin gerenommeerde hematologen en onderzoekers u op de hoogte stellen van het laatste en belangrijkste nieuws.

Geïnterviewd zijn o.a.

 • Prof. Marc Carrier - senior scientist klinische epidemiologie, The Ottawa Hospital, Canada
 • Prof. dr. Thomas Renné - klinisch chemicus, Universitätsklinikum Hamburg-Eppendorf, Duitsland
 • Dr. Sarah O’Brien - kinderhematoloog, Nationwide Children’s Hospital, Columbus, Amerika
 • Dr. Erik Klok - internist-hematoloog, LUMC, Leiden
 • Dr. Mettine Bos - Assistant Professor Trombose en Hemostase, LUMC, Leiden
 • Prof. dr. Karin Fijn van Draat - kinderhematoloog, Amsterdam UMC, locatie AMC
 • Prof. dr. Frank Leebeek - internist-hematoloog, Erasmus MC, Rotterdam
 • Prof. dr. Karina Meijer - internist-hematoloog, UMCG, Groningen

Interviews

Highlight Gentherapie en gene editing
Highlight Extended half-life products
Highlight Milde hemofilie
Highlight Bispecifieke antilichamen
Highlight Ziekte van von Willebrand
Highlight Antistolling via contact pathway
Highlight Kanker-geassocieerde trombose
Karina Meijer
Mettine Bos
Claire McLintock
Jasper van Miert

Door u te registreren verkrijgt u toegang tot de interviews.

Nascholing 'ISTH 2019 in review'

Op donderdag 26 september organiseert MEDtalks een live nascholing waarin de belangrijkste onderzoeksresultaten van de ISTH en de impact daarvan op de dagelijkse praktijk worden besproken door een expertpanel. Lees hier meer over de nascholing.

 • Sponsoren

  Dit programma komt onafhankelijk tot stand en wordt financieel mogelijk gemaakt door

Gerelateerde publicaties

Nascholingen 01/10/2019

ISTH 2019 in review

Dit jaar vond het 27ste International Society on Thrombosis and Haemostasis-congres Down Under plaats, namelijk in Melbourne. Alhier hebben onderzoekers nieuwe resultaten op het gebied van hemostase en trombose uitgewisseld. Terug aan onze kant van de wereld, gaat ons expertpanel in een met casuïstiek en interviews geïllustreerde geaccrediteerde nascholing in op een selectie van de belangrijkste onderzoeksresultaten en de impact daarvan op de Nederlandse praktijk. Panelleden: Dr. Marjon Cnossen, kinderhematoloog, Erasmus MC, Rotterdam Dr. Michiel Coppens, internist-vasculair geneeskundige, Amsterdam UMC, locatie AMC Dr. Marieke Kruip, internist-hematoloog, Erasmus MC, Rotterdam Er wordt onder andere aandacht besteed aan:  Hemofilie (waaronder gentherapie en non-factor replacement therapieën) De ziekte van von Willebrand  Antistolling bij kanker-geassocieerde trombose Bij de voorbereidingen van dit programma hebben wij gebruik mogen maken van adviezen van prof. dr. Karina Meijer, internist-hematoloog in het UMCG Groningen.  Accreditatie: Accreditatie is aangevraagd bij NIV, NVK, VSR en Ziekenhuisapothekers. Zodra accreditatie door de beroepsverenigingen is verleend, zullen accreditatiepunten worden bijgeschreven. Doelgroep: Dit programma is primair bedoeld voor hemofiliebehandelaars, hematologen, kinderartsen, verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen en apothekers. Interviews: MEDtalks was aanwezig op het ISTH-congres in Melbourne en heeft ter plekke ruim twintig gerenommeerde klinici en onderzoekers geïnterviewd. Klik hier voor meer informatie en om de interviews te bekijken.

Congresnieuws 20/09/2019

ISTH 2019: Highlight Bispecifieke antilichamen

Wat is de invloed van emicizumab op laboratorische tests? En als deze niet bruikbaar zijn, welke alternatieven hebben we dan? Dit zijn enkele van de vragen waar Steve Kitchen antwoord op geeft. Dr. Elena Santagostina heeft in navolging van de HAVEN 1 tot en met 4 studies gekeken in hoeverre emicizumab in staat is bloedingen tijdens en na operaties te voorkomen en of er behoefte was aan aanvullende factor VIII toediening. Dr. Midori Shima bespreekt zijn ervaring met emicizumab. Wat is er bekend over effectiviteit en tolerabiliteit en welke knelpunten moeten er nog worden overwonnen?

Congresnieuws 20/09/2019

ISTH 2019: Highlight Milde hemofilie

Prof. dr. Karin Fijn van Draat praat u samen met haar promovendi Amal Abdi en Fabienne Kloosterman bij over de morbiditeit en behandeling van milde hemofilie en het risico op remmervorming. En terwijl de meeste onderzoeken naar de gevolgen van hemofilie zich richten op gewrichtsbloedingen, heeft promovenda Anne-Fleur Zwagemaker de incidentie van hersenbloedingen uiteengezet en een aantal risicogroepen geïdentificeerd.

Congresnieuws 20/09/2019

ISTH 2019: Highlight Ziekte van von Willebrand

Dr. Sarah O’Brien licht toe hoe de ziekte van von Willebrand zich bij kinderen en jonge vrouwen presenteert, en gaat in op de uitdagingen bij deze patiënten. Promovenda Laura Bukkems werkt aan een model waarmee de von Willebrand factor en factor VIII behoefte rondom een operatie kan worden berekend.

Congresnieuws 04/09/2019

ISTH 2019: Highlight Kanker-geassocieerde trombose

In deze highlight bespreken prof. Marc Carrier en prof. dr. Agnes Lee de mogelijkheden en uitdagingen in de behandeling van kanker-geassocieerde trombose. Eén van die uitdagingen, namelijk verhoogd bloedingsrisico bij zowel kanker als antistolling, wordt nader uitgediept door dr. Erik Klok.

Congresnieuws 04/09/2019

ISTH 2019: Karina Meijer

Hebben stollingsziekten invloed op de werkzaamheid van een levonorgestrel intrauterine device (IUD) of een endometriumablatie? Prof. dr. Karina Meijer onderzocht of dit het geval is bij lagere von Willebrand factor en factor XI levels.

Congresnieuws 04/09/2019

ISTH 2019: Highlight Gentherapie en gene editing

Prof. dr. Frank Leebeek gaat in op de resultaten van AMT-060 gentherapie na 3,5 jaar follow up en licht enkele andere studies over gentherapie toe. Dr. Alan Brooks vertelt over CRISPR/Cas9 als mogelijke nieuwe gentherapeutische optie, waarbij met behulp van lipid nanoparticles (LNPs) trapsgewijs de FVIII-levels kunnen worden verhoogd.

Congresnieuws 04/09/2019

ISTH 2019: Highlight Extended half-life products

Professor Barbara Konkle vertelt in deze highlight over haar fase I/IIa onderzoek naar BIVV001, een extended half-life product waarmee beduidend langere halfwaardetijden worden gehaald (rond de 40 uur). Robert Sidonio licht zijn retrospectieve cross-sectionele studie gedaan naar het gebruik en effectiviteit van extended half-life producten in vier hemofiliecentra in de Verenigde Staten toe.