Privacyvoorkeur

MEDtalks houdt u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op uw interessegebied. Kies hieronder of u op de hoogte gehouden wilt blijven van de nieuwste programma's en nascholingen binnen uw interessegebieden. Klik hier voor meer informatie.


Moe & Misselijk: Hoe metabole ziekten te herkennen in de praktijk?

“Dokter, mijn kind is steeds moe en ook vaak misselijk”. Dit zult u als arts regelmatig te horen krijgen. Niet iets om u direct zorgen over te maken toch? Maar wist u dat dit vaak voorkomende klachten zijn bij kinderen, en volwassenen, met een metabole ziekte? En dat metabole ziekten één van de grootste doodsoorzaken onder kinderen in Nederland is omdat de ziekte vaak te laat wordt ontdekt? Hoe kunt u ervoor zorgen dat de diagnose op tijd wordt gesteld? Daarover gaan we tijdens de nascholing ‘Moe & Misselijk’ in gesprek. 

Het snel diagnosticeren van een metabole ziekte is belangrijk, want hoe eerder de ziekte wordt ontdekt, hoe groter de kans dat een kind geen ernstige schade oploopt aan organen of hersenen. Maar de vele soorten metabole ziekten en de uiteenlopende symptomen en verschillen in openbaring van de ziekten maken het stellen van een diagnose complex. 

Leerdoelstellingen

  • Wanneer moeten de alarmbellen gaan rinkelen en wanneer niet? 
  • Hoe wordt een diagnose gesteld en wat zijn daarbij de belangrijkste ontwikkelingen? 
  • Waarom is een snelle diagnose eigenlijk belangrijk, ook als er geen behandeling voor de ziekte is? 

Onder leiding van presentator Ruben Terlou worden deze vraagstukken behandeld en geïllustreerd met relevante casuïstiek. 

Gasten

  • prof. dr. Dirk Lefeber - hoogleraar glycosyleringsziekten, Radboudumc, Nijmegen;
  • prof. dr. Martijn Brouwers - internist-endocrinoloog, MUMC+, Maastricht;
  • dr. Terry Derks - kinderarts metabole ziekten, UMCG;
  • dr. Margreet Wagenmakers - internist-endocrinoloog, Erasmus MC, Rotterdam;
  • Hanka Dekker - directeur VKS.

Presentator

  • Ruben Terlou

Doelgroepen 
Het programma is primair gericht op internisten, kinderartsen, jeugdartsen, consultatie-artsen, huisartsen en neurologen. Maar het is ook interessant voor (kinder-) metabole artsen, onderzoekers, MDL-artsen, cardiologen, fysiotherapeuten, diëtisten, verpleegkundigen en andere professionals met metabole ziekten als subspecialisme of interessegebied. 

Accreditatie
Deze nascholing wordt ter accreditatie beoordeeld door ABC1, NIV, NVK, NVN.

Laatst bewerkt: 12-12-2023
  • Sponsoren


    Dit programma komt onafhankelijk tot stand en wordt financieel mogelijk gemaakt door