
In deze nascholing gaan Dr. Peter Westerweel en Dr. Saskia Klein in op de behandeling van chronische myeloïde leukemie (CML), een gebied dat de afgelopen decennia grote vooruitgang heeft geboekt dankzij de introductie van tyrosinekinaseremmers (TKI’s). Deze therapieën hebben de prognose voor patiënten aanzienlijk verbeterd, maar de behandeling kent ook de nodige uitdagingen.
Zo ervaart ongeveer 40% van de patiënten bijwerkingen van hun TKI-therapie, wat de therapietrouw en daarmee het behandeldoel, het bereiken en behouden van diepe moleculaire remissie, onder druk kan zetten. Hoe gaan hematologen om met deze bijwerkingen, en welke rol speelt kwaliteit van leven bij behandelbeslissingen?
De experts bespreken ook wanneer het nodig is om van therapie te wisselen, bijvoorbeeld bij resistentie of intolerantie, en hoe de keuze tussen verschillende generaties TKI’s (of zelfs een overstap naar een alternatief werkingsmechanisme zoals asciminib) tot stand komt. Ze staan stil bij de recente verschuivingen in het behandelingsalgoritme en bij de afweging tussen effectiviteit, veiligheid en verdraagbaarheid.
Tot slot beantwoord het panel belangrijke vragen uit de praktijk, zoals
-
Wanneer switch je van therapie bij resistentie of intolerantie?
-
Hoe manage je bijwerkingen zonder de moleculaire respons te verliezen?
-
Hoe neem je kwaliteit van leven mee in behandelbeslissingen?
Experts
- Dr. Peter Westerweel, internist-hematoloog, Albert Schweitzer ziekenhuis, Dordrecht
- Dr. Saskia Klein, internist-hematoloog, UMCG
Doelgroep en accreditatie
Het programma is primair gericht op internist-hematologen (i.o.), en verpleegkundig specialisten (i.o.) en alle geregistreerde healthcare professionals met hematologie als subspecialisme of interessegebied. Accreditatie zal worden aangevraagd bij NIV en VSR.