Privacyvoorkeur

MEDtalks houdt u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op uw interessegebied. Kies hieronder of u op de hoogte gehouden wilt blijven van de nieuwste programma's en nascholingen binnen uw interessegebieden. Klik hier voor meer informatie.


MEDtalks’ medisch redacteur schrijft boek Overlever

37 min.

Fiona Waddell, medisch redacteur bij MEDtalks, heeft onlangs haar boek ‘Overlever’ uitgebracht. Fiona is geboren met de zeer zeldzame stofwisselingsziekte MPI-CDG en heeft als eerste ter wereld met deze ziekte een levertransplantatie ondergaan. In dit programma spreekt presentatrice Inge Diepman met Fiona over haar boek, over samen beslissen en over voor de protocollen uit durven lopen. 

Op Oudejaarsavond 2011 kwam het verlossende telefoontje, er was een nieuwe lever voor mij gekomen. Ik zou een nieuw – gezond – leven krijgen. Voor het eerst, want door de zeer zeldzame stofwisselingsziekte MPI-CDG had ik in mijn 28-jarige leven vaak lange periodes in het ziekenhuis doorgebracht. Het zou een experimentele transplantatie worden, nog nooit eerder had iemand ter wereld met deze stofwisselingsziekte een nieuwe lever gekregen. 

Toen Fiona Waddell hersteld was na alle complicaties die deze unieke, maar ook gevaarlijke transplantatie met zich meebracht, kon ze alles doen waarvan ze haar hele leven had gedroomd. Maar ze kon er niet van genieten omdat ze elke dag last had van woede- en paniekaanvallen.

Wat was er toch met haar aan de hand?

Dankzij haar nieuwe lever was ze eindelijk gezond, maar de medicijnen die ze moest slikken om afstoting te voorkomen, pakten haar levenslust af.

In Overlever vertelt ze over haar weg naar zowel lichamelijk als geestelijk herstel. Hoe ze heeft geleerd om in zichzelf te blijven geloven, ook al geloofde niemand anders haar. Hoe ze geleerd heeft zelf de regie over haar leven te nemen en te behouden. Maar ook hoe ze geleerd heeft het leven los te laten en vertrouwen te hebben. 

Dit programma is een productie van MEDtalks en komt onafhankelijk tot stand.    

Fiona's boek 'Overlever' is te koop in de (online) boekhandel.

Wilt u meer over CDG, ofwel Congenitale Defecten van de Glycosylering, willen weten? Kijk dan naar de geaccrediteerde nascholing waarin dr. Mirian Janssen samen met Fiona Waddell uitleg geeft over CDG 

Laatst bewerkt: 19-12-2023