Privacyvoorkeur

MEDtalks houdt u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op uw interessegebied. Kies hieronder of u op de hoogte gehouden wilt blijven van de nieuwste programma's en nascholingen binnen uw interessegebieden. Klik hier voor meer informatie.


Supportive care in de hematologie

Hematologische aandoeningen en immuundeficiëntie

Hematologische aandoeningen kunnen zowel oncologisch als niet oncologisch zijn. Bij oncologische hematologische aandoeningen (zoals acute leukemie of multipel myeloom) worden er door een fout in het DNA niet alleen goede cellen ontwikkeld, maar ook kwaadaardige cellen. Als het gaat om niet-oncologische hematologische aandoeningen, zijn deze aandoeningen te onderscheiden in een tekort in (goed functionerende) rode of witte bloedcellen, of bloedplaatjes. Bij beide soorten zijn de patiënten vaak immuungecompromitteerd, wat wordt veroorzaakt door de aandoening zelf dan wel door de behandeling ervan. 

Opportunistische infecties voorkomen en behandelen 

Door de immuundeficiëntie komen opportunistische infecties snel om de hoek kijken en is de  patiënt minder weerbaar om deze infecties natuurlijk te bestrijden. Het is daarom belangrijk om deze patiënten goede ondersteuning te geven in het voorkomen en bestrijden ervan. Dit kan bijvoorbeeld orgaanschade door de infectie beperken of voorkomen. 

Is het dan ook noodzakelijk om per patiënt een ander behandelplan op te stellen voor infectiebestrijding? Dr. Virgil Dalm, internist-klinisch immunoloog aan het Erasmus MC, denkt van wel:  “Ik denk dat je per patiënt moet afwegen: hoe ernstig zijn die infecties nou, wat voor impact heeft het op kwaliteit van leven, maar ook op orgaanfunctiestoornissen”.

Vaccinaties bij hematologische aandoeningen

Naast het verminderd kunnen bestrijden van infecties zorgt een minder goed werkend immuunsysteem ervoor dat het lichaam niet zo goed reageert op vaccinaties als bij mensen met een gezond immuunsysteem. Voor deze patiënten is het dus heel belangrijk om op het juiste moment en op de juiste manier te vaccineren. Het RIVM heeft dit jaar voor het eerst een richtlijn gepubliceerd voor het vaccineren bij hematologische aandoeningen, die hierbij kan helpen. 

Waarom u deze nascholing moet kijken

Drie van de panelleden in de nascholing ‘supportive care in de hematologie’ hebben meegewerkt aan de richtlijn van het RIVM en zullen uitgebreid stilstaan bij de belangrijkste adviezen rondom dit onderwerp.


In de nascholing ‘supportive care in de hematologie’ wordt aandacht besteed aan het belang van tijdig signaleren van infecties en op welke manier te behandelen. Specifiek zal er aandacht worden besteed aan de inzet van immunoglobuline bij opportunistische infecties. Laat u informeren door de experts en kijk hier on demand de nascholing terug.

Laatst bewerkt: 02-05-2023