Privacyvoorkeur

MEDtalks houdt u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op uw interessegebied. Kies hieronder of u op de hoogte gehouden wilt blijven van de nieuwste programma's en nascholingen binnen uw interessegebieden. Klik hier voor meer informatie.


De virale ‘triple-demic’ en de immuungecompromitteerde patiënt

Er wordt weer gesproken over de ‘triple-demic’. Artsen waarschuwen voor een toename van het aantal gevallen van RSV, gelijktijdig met een toename van de overdracht van COVID-19 en een vroeger dan normaal griepseizoen. Als elk virus rond dezelfde tijd piekt, zou dat een probleem kunnen vormen en ziekenhuizen en gezondheidszorginstellingen nog meer belasten. Wat betekent die ‘triple-demic’ voor de immuungecompromitteerde patiënt? 

Hoog risicopatiënten

In Nederland is die groep immuungecompromitteerde patiënten vrij groot. Dit zijn mensen met een aangeboren of verworven afweerstoornis. Ook jongeren waarvan het immuunsysteem nog moet rijpen, ouderen waarvan het immuunsysteem geleidelijk haar kracht verliest en mensen die bepaalde typen medicatie slikken vallen onder deze groep hoog risicopatiënten.

Dr. Virgil Dalm, internist-klinisch immunoloog in het Erasmus MC: “Er zijn verschillende redenen om die groep immuungecompromitteerde patiënten speciaal te benoemen. Deze groep heeft een grotere kans om ernstiger ziek te worden. We weten uit eerdere studies en de praktijk dat deze mensen minder goed kunnen reageren op vaccinaties en dus ook minder goed te beschermen zijn.” 

RSV vaccinatie

Hoog risicopatiënten kunnen overlijden aan dit soort virale infectieziekten. Dalm: “Het is heel belangrijk om na te denken: hebben we vaccinaties en bij wie zet je dit soort vaccinaties in?” Hij beantwoordt zijn eigen vraag met: “bij de meest kwetsbaren.” Als voorbeeld noemt hij RSV: “studies laten inmiddels hele mooie resultaten zien bij hele jonge kinderen en ouderen”.

Toekomst COVID-19 vaccin

De overheid gaf eerder dit jaar het advies om geen nieuwe algemene vaccinatie ronde te starten in het voorjaar, wat er in het najaar gaat gebeuren staat nog ter discussie. Dalm verwacht dat men gaat inzetten op op maat vaccineren. “Uit studies hebben we geleerd dat er selectieve groepen zijn die echt minder effect hebben van vaccinaties en/of ernstig ziek werden door COVID-19, ik denk dat dat de groep is waarin je gaat hervaccineren of extra vaccineren”. 

Vaccins effectief voor immuungecompromitteerde patiënt
Prof. dr. Eric van Gorp,  internist-infectioloog & viroloog in het Erasmus MC: “dat is wel een wijze les die we geleerd hebben. Voor COVID-19 gingen we ervan uit als je immuungecompromitteerd bent, dan reageer je in het algemeen minder goed op vaccins. Veel studies die gedaan zijn hebben eigenlijk laten zien dat een grote groep van deze patiënten het vrij goed op deze vaccins doen. Behalve hele specifieke subgroepen.” Dalm: “er is dus een subgroep van de subgroep immuungecompromitteerde patiënten die niet goed reageert op vaccinaties.”

Virale luchtweginfecties en de immuungecompromitteerde patiënt

Meer weten? Kijk dan naar het programma ‘virale luchtweginfecties en de immuungecompromitteerde patiënt’ waarin van Gorp en Dalm uitgebreid spreken over de rol van preventie, innovatie in vaccinaties, de rol van en typen antivirale middelen en het in kaart brengen van die algemene risicogroep immuungecompromitteerde patiënten met in het bijzonder de specifieke subgroepen.


 

Laatst bewerkt: 01-06-2023