Privacyvoorkeur

MEDtalks houdt u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op uw interessegebied. Kies hieronder of u op de hoogte gehouden wilt blijven van de nieuwste programma's en nascholingen binnen uw interessegebieden. Klik hier voor meer informatie.


HER2-positief mammacarcinoom: ontwikkelingen in de (neo)adjudvante en gemetastaseerde setting

Jaarlijks worden meer dan 14.000 Nederlanders gediagnosticeerd met het mammacarcinoom. Mede dankzij onderzoek zijn er steeds meer behandelopties en kan een groot deel van deze patienten worden behandeld. Een vorm van deze kanker is het HER2-positief mammacarcinoom, waarbij er overdadig veel HER2 eiwitten op de kankercellen worden vastgesteld.

HER2-positief mammacarcinoom

Het is noodzaak om snel een behandeltraject in te gaan bij HER2-positief mammacarcinoom. Maar wat is nu de beste manier om HER2 te behandelen in de (neo)adjuvante en gemetastaseerde setting? En wat zijn de laatste cijfers hierover? En wat als de patient al een lang behandeltraject achter de rug heeft, in hoeverre kijkt u dan naar kwaliteit van leven? 
 

De (neo)adjuvante setting: een behandel landschap in beweging

Bij het behandelen van HER2-positief mammacarcinoom in (neo)adjuvante setting wordt vaak gekozen voor doelgerichte therapie waarbij trastuzumab en vaak ook pertuzumab wordt gegeven in combinatie met chemotherapie, wat significant positief invloed kan hebben op de overlevingskans van de patient. In de richtlijn staat advies om nog een jaar adjuvant trastuzumab te geven, maar is dit eigenlijk wel nodig? Wat vertellen non-inferiority studies ons met betrekking tot het vergelijk 6 maanden versus 12 maanden behandelen? Als 12 maanden trastuzumab eigenlijk niet beter blijkt te zijn, is het korter inzetten van deze behandeling dan niet wenselijker qua toxiciteit en behandelkosten? Aan de andere kant, als de kans op een recidief stijgt bij korter behandelen, is dat het dan waard? En is het handig om één lijn te trekken in het behandelplan in heel Nederland? 

De gemetastaseerde setting en HER2-low

Omdat HER2-positief een agressieve vorm van borstkanker is en het zich snel deelt en vermenigvuldigt, is er een kans op uitzaaiing. Wat is de volgorde van behandeling, wat geef je de patiënt wanneer en waarom? En hoe goed kunnen we subgroep HER2-low definieren en waarom is dat belangrijk? 

(long)toxiciteit

Lange termijn toxiciteit kan vervelend zijn voor de patiënt. Als je een patient verdenkt van deze bijwerking, wat moet je dan doen? Hoe en wanneer ga je dit behandelen? 

Palliatieve zorg en behandelen in de laatste levensfase

Na een tijd verder te zijn in het behandeltraject, wat kies je dan als vervolgstap? In hoeverre kijk je naar kwaliteit van leven? Als oncologen zijn we geneigd om nog een lijn, nog een lijn en nog een lijn te doen terwijl we de patiënten daar misschien niet mee helpen. Toxiciteit management is noodzakelijk bij het bepalen van de vervolgbehandeling. 

Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen? 

Op 28 maart kunt u kijken naar een live online nascholing waarin wordt ingegaan op alle nieuwe data rondom HER2-positief mammacarcinoom, met focus op de behandeling en lange termijn bijwerkingen. Maar ook het HER2-low komt aan bod, omdat er nog veel variatie zit in identificatie daarvan. En wat zou u doen bij doorbehandelen in de laatste levensfase? Laat het ons weten tijdens de uitzending en doe actief mee aan de discussie. 

Laatst bewerkt: 16-03-2023