Privacyvoorkeur

MEDtalks houdt u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op uw interessegebied. Kies hieronder of u op de hoogte gehouden wilt blijven van de nieuwste programma's en nascholingen binnen uw interessegebieden. Klik hier voor meer informatie.


ASCO 2019 Journaal: Melanoom

In dit oncologiejournaal bespreken wij samen met prof. dr. Christian Blank en dr. Karijn Suijkerbuijk het laatste ASCO nieuws over melanoom.

Onderwerpen die worden behandeld zijn onder andere:

  • Nieuwe data op het gebied van predictieve en prognostische biomarkers
  • Potentiële nieuwe maat van respons: depth of response
  • T-VEC in de neoadjuvante behandeling
  • Immuuntherapie bij symptomatische hersenmetastasen
  • Sponsoren

    Dit programma komt onafhankelijk tot stand en wordt financieel mogelijk gemaakt door

Gerelateerde publicaties

Congresnieuws 13/05/2020

2020 oncologiejournaals en interviews

Samen met Nederlandse experts zetten wij in de oncologiejournaals het belangrijkste nieuws van ASCO 2020 voor u op een rij en bespreken wij de impact van dit nieuws op de klinische praktijk. Vanaf dinsdag 2 juni tot en met vrijdag 5 juni vindt u op onze website dagelijks nieuwe journaals en interviews. Als u nog geen profiel heeft op MEDtalks kunt u zich nu registreren. Wij houden u per e-mail op de hoogte wanneer de oncologiejournaals online staan. Het grootste internationale congres voor de oncologie, georganiseerd door de American Society of Clinical Oncology, vindt dit jaar virtueel zijn doorgang. In een serie van 10 journaals bespreekt presentatrice Inge Diepman samen met Nederlandse experts het belangrijkste nieuws van dit congres. Ook kijken zij naar de mogelijke impact van deze nieuwe data op uw dagelijkse praktijk. Naast de journaals vindt u op onze website ook interessante interviews met nationale en internationale onderzoekers en is er extra aandacht voor Nederlands onderzoek in onze rubriek ‘Van Eigen Bodem’. Oncologiejournaals (vanaf dinsdag 2 juni): colorectaal carcinoom met prof. dr. Miriam Koopman; gynaecologische tumoren met dr. Nelleke Ottevanger; hematologie; hoofd-halstumoren met prof. dr. Carla van Herpen; longcarcinoom met prof. dr. Egbert Smit en prof. dr. Joachim Aerts; mammacarcinoom met dr. Agnes Jager en dr. Gabe Sonke; melanoom met prof. dr. Christian Blank en dr. Karijn Suijkerbuijk; prostaatcarcinoom met dr. Martijn Lolkema en dr. Niven Mehra; RCC en blaascarcinoom met prof. dr. John Haanen en dr. Astrid van der Veldt; upper GI met prof. dr. Hanneke van Laarhoven.

Nascholingen 13/02/2020

Treatment of advanced melanoma

Het laatste decennium is de behandeling van het gemetastaseerd melanoom significant veranderd door de toevoeging van immuun- en targeted therapie aan het behandelarsenaal. Sinds kort is er eindelijk ook vijfjaarsoverlevingsdata bekend voor beide vormen van therapie. Hoe beïnvloeden deze resultaten de dagelijkse praktijk? In deze Engelstalige e-learning, die is opgenomen op 21 januari 2020, bespreekt een Belgisch expertpanel de eerste- en tweedelijnsbehandeling van het gemetastaseerd melanoom. Daarnaast gaan zij in op de vraag of er in het geval van immuuntherapie beter direct met combinatietherapie of met monotherapie met anti-PD1 kan worden gestart. Na de presentatie van de vijfjaarsoverlevingsgetallen uit de CheckMate 067 trial op de ESMO 2019 is dit vraagstuk relevanter dan ooit. Bovendien komt ook de rol van lokale therapie aan bod. Gasten: prof. dr. Bart Neyns, medisch oncoloog, UZ Brussel; prof. dr. Vibeke Kruse, medisch oncoloog, UZ Gent; dr. Annemie Rutten, medisch oncoloog, GZA ziekenhuis Sint-Augustinus, Antwerpen; prof. dr. Dirk van Gestel, radiotherapeut-oncoloog, Institut Jules Bordet, Brussel. Onderwerpen: vijfjaarsoverlevingsdata van immuun- en targeted therapie; eerste- en tweedelijnsbehandeling van het gemetastaseerd melanoom; combinatie immuuntherapie versus monotherapie met anti-PD1 sequentieel gevolgd door anti-CTLA4; behandeling van patiënten met slecht prognostische factoren (e.g. hersenmetastasen). De e-learning is in het Engels en kunt u hier bekijken. Deze e-learning is door de NIV geaccrediteerd voor Nederlandse internist-oncologen (1 punt). Punten worden automatisch bijgeschreven. Er wordt nog gewerkt aan accreditatie voor oncologen in België.

Nascholingen 20/01/2020

Meet the Author: prof. dr. Paolo Ascierto

In het programma 'Meet the Author: prof. dr. Paolo Ascierto' wordt prof. dr. Paolo Ascierto over de COLUMBUS publicatie aan de tand gevoeld door een expertpanel, aangevoerd door dr. Ellen Kapiteijn. Dit programma biedt een unieke mogelijkheid om diepgaand kennis te nemen van deze studie. Er wordt meer inzicht gegeven in hoe de studie is uitgevoerd. Ook worden de opzet en studieresultaten op kritische wijze geanalyseerd. Tenslotte wordt er bediscussieerd hoe de bevindingen met de BRAF/MEK-combinatie encorafenib en binimetinib moeten worden geïnterpreteerd in het licht van de huidige beschikbare behandelingen. Dummer R, Ascierto PA, Gogas HJ, et al. Overall survival in patients with BRAF-mutant melanoma receiving encorafenib plus binimetinib versus vemurafenib or encorafenib (COLUMBUS): a multicentre, open-label, randomised, phase 3 trial. Lancet Oncol. 2018;19:1315-27. Voor deze nascholing zal accreditatie worden aangevraagd bij de NIV en de VSR. De punten worden bijgeschreven zodra accreditatie is verleend. 

Congresnieuws 11/12/2019

SMR 2019: Pier Ferrucci

Er lopen een aantal onderzoeken naar de toegevoegde waarde van het combineren van immuun- en targeted therapie, waaronder de fase III KEYNOTE-022 trial. Pier Francesco Ferrucci bespreekt in dit interview de effectiviteit en toxiciteit van de combinatiebehandeling met pembrolizumab, dabrafenib en trametinib afgezet tegen dabrafenib, trametinib en placebo.

Congresnieuws 11/12/2019

SMR 2019: Grant McArthur

Het was al bekend dat de BRAF/MEK-combinatie cobimetinib + vemurafenib het beter doet dan vemurafenib + placebo, maar op de SMR 2019 zijn er nu ook resultaten gepresenteerd bij een follow up van vijf jaar. Prof. dr. Grant McArthur over de effectiviteit en toxiciteit en wat deze nieuwe data betekenen voor de dagelijkse praktijk.

Congresnieuws 11/12/2019

SMR 2019: Nethanel Asher

Het is altijd interessant om te zien of data uit klinische trials zich ook naar de dagelijkse praktijk vertalen. Nethanel Asher deed daarom onderzoek naar de real world uitkomsten van ipilimumab en nivolumab bij patiënten met een gemetastaseerd melanoom.

Congresnieuws 11/12/2019

SMR 2019: Top 3 highlights

Op de SMR 2019 is legio onderzoek, zowel preklinisch als klinisch, voorbij gekomen. Prof. dr. Sean Morrison schetst zijn persoonlijke highlights van dit congres.

Congresnieuws 11/12/2019

SMR 2019: Eva Perez

Dr. Eva Perez-Guijarro vertelt over de preklinische muismodellen die in het National Cancer Institute zijn ontwikkelt om aan de hand daarvan de respons op immuuntherapie te kunnen voorspellen en om predictieve biomarkers te identificeren. Deze potentiële biomarkers worden met behulp van humane klinische datasets gevalideerd.