Privacyvoorkeur

MEDtalks houdt u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op uw interessegebied. Kies hieronder of u op de hoogte gehouden wilt blijven van de nieuwste programma's en nascholingen binnen uw interessegebieden. Klik hier voor meer informatie.


Melanoom nascholingen - Nu on demand

Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de behandeling van het melanoom volgen elkaar in rap tempo op. Van immuuntherapie tot targeted therapie en van de adjuvante tot de gemetastaseerde setting – ieder jaar komen er weer een paar mogelijkheden bij. Prof. dr. Fons van den Eertwegh, internist-oncoloog in het Amsterdam UMC, locatie VUmc, en voorzitter van de werkgroep Melanoom binnen het WIN-O, praat u bij aan de hand van casuïstiek over een deel van de ontwikkelingen. Dit doet hij samen met een panel van deskundige gasten. 

De nascholing is in twee delen van een halfuur opgedeeld.

Nascholing adjuvante therapie
Met de komst van adjuvante therapie voor het melanoom: wie komt er in aanmerking, welke therapie kiest u en wat zijn de gevolgen voor de praktijk? In deze nascholing gaat een multidisciplinair expertpanel aan in op deze vragen én andere ontwikkelingen op het gebied van de adjuvante behandeling van het melanoom. Bekijk de nascholing.

Nascholing hersenmetastasen
Welke therapeutische overwegingen spelen er bij een melanoompatiënt met (a)symptomatische hersenmetastasen? In deze nascholing gaan prof. dr. Fons van den Eertwegh, dr. Ellen Kapiteijn en dr. Astrid van der Veldt aan de hand van casuïstiek de verschillende therapeutische opties langs op effectiviteit en veiligheid. Bekijk de nascholing.

Panelleden

 • Prof. dr. Fons van den Eertwegh, internist-oncoloog in het Amsterdam UMC, locatie VUmc;
 • Dr. Marcel Bekkenk, dermatoloog in het Amsterdam UMC, locatie AMC, en het Huid Medisch Centrum Amsterdam;
 • Dr. Dirk Grünhagen, oncologisch chirurg in het Erasmus MC;
 • Dr. Ellen Kapiteijn, internist-oncoloog in het LUMC;
 • Dr. Astrid van der Veldt, internist-oncoloog in het Erasmus MC.

Onderwerpen

 • Adjuvante therapie bij stadium III;
 • Recidief na adjuvante therapie;
 • Behandeloverwegingen bij asymptomatische en symptomatische hersenmetastasen.

Accreditatie

Voor deze nascholingen is accreditatie aangevraagd bij de NIV, NVvH, NVRO, NVDV en VSR.

 

Dit programma valt onder de samenwerkingsovereenkomst met de NVMO.

 • Sponsoren

  Dit programma komt onafhankelijk tot stand en wordt financieel mogelijk gemaakt door

Gerelateerde publicaties

Congresnieuws 11/10/2019

ESMO 2019 Highlights gevorderd melanoom

Internist-oncoloog prof. dr. Bart Neyns uit het UZ Brussel deelt met ons zijn top 3 van meest interessante ESMO-presentaties over gevorderd melanoom: De primaire resultaten van de fase III IMspire170 trial De 5-jaarsdata van de fase III CheckMate 067 trial De relapse-free survivaldata van de fase II IMMUNED-trial Bekijk hier het volledige overzicht van onze interviews op ESMO 2019.

Congresnieuws 10/10/2019

ESMO 2019 Impact van immuuntherapie op uveaal melanoom

De Nederlandse arts-onderzoeker dr. Kalijn Bol werkt momenteel bij het National Center for Cancer Immune Therapy in Denemarken, waar ze onder andere onderzoek deed naar uveaal melanoom. Ze onderzocht of deze zeldzame groep patiënten baat had bij behandeling met checkpointremmers.  Bekijk hier het volledige overzicht van onze interviews op ESMO 2019.

Nascholingen 08/10/2019

Behandeling van vroeg stadium melanoom

Met de komst van adjuvante therapie voor het melanoom is de schildwachtklierstatus niet meer enkel van prognostisch belang, maar heeft het ook therapeutische consequenties. Tegelijkertijd hebben de MSLT-II en DeCOG-SLT trials aangetoond dat het doen van een aanvullende complete lymfadenectomie bij niet-palpabele klieren de overleving niet doet verbeteren. Beide ontwikkelingen hebben het behandellandschap van vroegstadium melanoom drastisch veranderd. Ons expertpanel gaat in een met casuïstiek geïllustreerde nascholing in op belangrijke vraagstukken rondom adjuvante therapie. Panelleden Dr. Alexander van Akkooi, oncologisch chirurg in het NKI-AVL in Amsterdam en voorzitter van de EORTC Dr. Marlies Wakkee, dermatoloog in het Erasmus MC, Rotterdam Dr. Karijn Suijkerbuijk, internist-oncoloog in het UMC Utrecht Dr. Lukas Been, oncologisch chirurg in het UMCG Groningen Onderwerpen Welke patiënten komen in aanmerking voor adjuvante therapie Consequenties van adjuvante therapie voor dermatoloog en chirurg Management van de lymfeklierdissecties Wat te doen bij micro- en macroscopische lymfekliermetastasen Hoe om te gaan met het in-transit melanoom en satellietmetastasen Follow up en inzet van de PET-, CT- en MRI-scan Accreditatie is aangevraagd bij de NVvH, NVDV, NIV en VSR. Accreditatiepunten zullen worden bijgeschreven zodra accreditatie is verleend.

Congresnieuws 08/10/2019

ESMO 2019 CP-GEP model voor de predictie van lymfekliermetastasen bij melanoom

Zou het invasieve lymfeklierbiopt bij melanoom (deels) te vervangen zijn door een model dat de kans op metastasen voorspelt? Mogelijk kan het Clinicopathological and Gene Expression Profile (CP-GEP-)model hier een rol bij spelen. Op ESMO werden de resultaten gepresenteerd van de validatie van deze test, uitgevoerd in het ErasmusMC. Namens eerste auteur Evalyn Mulder deelt co-auteur dr. Astrid van der Veldt de belangrijkste bevindingen van dit onderzoek. Bekijk hier het volledige overzicht van onze interviews op ESMO 2019.

Congresnieuws 07/10/2019

ESMO 2019 Voorspellen van resistentie tegen doelgerichte behandelingen

Prof. dr Christian Blank, internist-oncoloog bij het NKI-AvL, geeft een samenvatting van het Special symposium met de titel 'Precision medicine in melanoma therapy', waarin werd gesproken over het herkennen en aanpakken van resistentie tegen immuuntherapie en doelgerichte behandelingen bij melanoom. Bekijk hier het volledige overzicht van onze interviews op ESMO 2019.

Congresnieuws 07/10/2019

ESMO 2019 Neoadjuvant ipilimumab en nivolumab bij melanoom

In de OpACIN-neo-studie zijn patiënten met stadium-III-melanoom behandeld met verschillende doseringen neoadjuvante immuuntherapie. Vorig jaar op ESMO werd hiervan de resultaten van het primaire eindpunt, de optimale dosering, gepresenteerd. Dit jaar bracht arts-onderzoeker Lisette Rozeman uit het NKI-AvL een update met relapse free survival data en biomarker analyses. Bekijk hier het volledige overzicht van onze interviews op ESMO 2019.

Congresnieuws 07/10/2019

ESMO 2019 Respons op neo-adjuvant ipilimumab en nivolumab bij het melanoom

Het voordeel van neoadjuvante immuuntherapie, zoals momenteel onderzocht bij melanoom in de OpACIN-neo en PRADO-studie, is dat na resectie onderzocht kan worden hoe de tumor hierop heeft gereageerd. Arts-onderzoeker Judith Versluis vergeleek de response van de primaire tumor met die van de lymfekliermetastasen.  Bekijk hier het volledige overzicht van onze interviews op ESMO 2019.

Congresnieuws 03/10/2019

ESMO 2019 Highlights melanoom

Internist-oncoloog prof. dr. Christian Blank uit het NKI-AvL kijkt terug op een zeer interessant ESMO-congres. Hij neemt ons mee door de interessantste presentaties over stadium IV melanoom, adjuvante behandeling en neoadjuvante behandeling. Bekijk hier het volledige overzicht van onze interviews op ESMO 2019.