Privacyvoorkeur

MEDtalks houdt u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op uw interessegebied. Kies hieronder of u op de hoogte gehouden wilt blijven van de nieuwste programma's en nascholingen binnen uw interessegebieden. Klik hier voor meer informatie.


Ontwikkelingen in de behandeling van NSCLC

Een belangrijke ontwikkeling op het gebied van niet-kleincellig longcarcinoom (NSCLC) is de komst van neoadjuvante immuuntherapie voor patiënten met stadium I tot IIIA-ziekte. In de nascholing ‘NSCLC update 2024’ bespreken Nederlandse longartsen welke patiënten voor deze behandeling in aanmerking komen. Hoe verhoudt de behandeling zich bijvoorbeeld tot de chemoradiatie gevolgd door adjuvant durvalumab, die ook beschikbaar is voor stadium III?

Moleculaire diagnostiek in een vroeg stadium wordt extra belangrijk

De indicatie voor neoadjuvante immuuntherapie vereist een PD-L1-expressie van 1% of meer, maar ook afwezigheid van afwijkingen in EGFR of ALK. Dr. Danielle Cohen, longpatholoog aan het LUMC, adviseert in het programma om verder te kijken dan deze indicatie en de moleculaire diagnostiek zo vroeg en breed mogelijk in te zetten. ‘Het feit dat we hier nu zijn gekomen, in deze neoadjuvante situatie, betekent dat we dus alles moeten weten op dat eerste moment. Dus in je eerste biopt zul je moeten gaan uitvinden of er een driver is.’

Het gaat daarbij niet alleen om de behandeling met immuuntherapie, maar ook om targets voor mogelijke doelgerichte behandelingen, bijvoorbeeld in de adjuvante setting. Zo is er al adjuvant osimertinib voor patiënten met gereseceerd EGFR-gemuteerd (ex19del- of L858R) NSCLC. En na de op ESMO 2023 gepresenteerde PFS-winst wordt ook adjuvant alectinib genoemd als een mogelijke nieuwe behandeloptie voor ALK+ NSCLC (ALINA-studie, alectinib vs. chemotherapie, mDFS niet bereikt vs. 44.4m, HR 0.24 (0.13-0.45)). 

Brede diagnostiek ook relevant voor behandeling van gemetastaseerd NSCLC

Ook in de gemetastaseerde setting neemt de hoeveelheid doelgerichte behandelingen steeds verder toe en speelt moleculaire diagnostiek dus een steeds grotere rol. Er zijn al verschillende doelgerichte middelen beschikbaar en de grote hoeveelheid positieve fase 3-data van het afgelopen jaar, samengevat in onderstaande tabel, kondigt de komst aan van diverse nieuwe indicaties. 

Hoewel drivers als EGFR ex20ins en RET-fusie momenteel geen behandelconsequenties hebben in de vroege setting, raadt het expertpanel in de nascholing toch aan om deze afwijkingen al in kaart te brengen als er nog geen sprake is van stadium IV ziekte. ‘Wat we toch regelmatig zien, is dat mensen met longkanker hersenmetastasen krijgen, dan wordt het wel heel moeilijk om nog materiaal te verkrijgen. En dan is het wel heel zonde om dan het eerste materiaal wat je had, dat je daar niet op getest hebt,’ aldus Daphne Dumoulin, longarts aan het Erasmus MC.

In de nascholing 'NSCLC update 2024' praat het multidisciplinaire panel verder over de mogelijkheden en uitdagingen bij moleculaire diagnostiek en over andere praktische kwesties in de behandeling van vroegstadium en gemetastaseerd NSCLC. Terugkijken? Zie button onderaan de pagina. 

Tabel: overzicht van fase 3-resultaten die in 2023 zijn gepresenteerd en/of gepubliceerd op het gebied van doelgerichte behandeling van stadium IV NSCLC.

Oncogene driver

Behandeling

Studie

Uitkomsten

Primair eindpunt (PFS)

HR (95% CI)

EGFR Ex19del of Ex21 L858R

Osimertinib + chemotherapie

FLAURA2

1L vs. osimertinib

mPFS 26m vs. 17m

HR 0.62 (0.49-0.79)

EGFR Ex19del of Ex21 L858R

Amivantamab + lazertinib

MARIPOSA

1L vs. osimertinib

mPFS 23.7m vs. 16.6m

HR 0.70 (0.58-0.85)

EGFR Ex19del of Ex21 L858R

Amivantamab + chemotherapie +/- lazertinib

MARIPOSA-2

2L vs. chemotherapie

mPFS: 

6.3m (A+C)

8.3m (A+C+L) vs. 4.2 mo (C)

HR:

0.48 (0.36–0.64) (A+C)

0.44 (0.35–0.56) (A+C+L)

EGFR ex20ins

Amivantamab + chemotherapie

PAPILLON

1L vs. chemotherapie

mPFS 11.4m vs. 6.7 m

HR 0.40 (0.30-0.53)

RET-fusie

Selpercatinib

Libretto-431

1L vs. chemotherapie + pembrolizumab

mPFS 24.8m vs. 11.2m

HR 0.46 (0.31-0.70)


 

Laatst bewerkt: 01-05-2024
  • Sponsoren


    Dit programma komt onafhankelijk tot stand en wordt financieel mogelijk gemaakt door