Privacyvoorkeur

MEDtalks houdt u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op uw interessegebied. Kies hieronder of u op de hoogte gehouden wilt blijven van de nieuwste programma's en nascholingen binnen uw interessegebieden. Klik hier voor meer informatie.


Vaccinatie tegen het HPV virus

Zorgverleners strijden voor het terugdringen van kanker veroorzaakt door HPV. En daarbij hoort ook het bevorderen van vaccinatie tegen het HPV virus. Dr. Cobi Reisman, seksuoloog/uroloog, voormalig voorzitter van European Society for Sexual Medicine (ESSM) en tevens verbonden aan de European Cancer Organization, over het vaccin: “Eigenlijk hebben we voor het eerst in de medische geschiedenis een maatregel waarmee we kanker kunnen voorkomen. Niet alle kankers, maar specifieke aantallen.” Hij vindt het dan ook verbazingwekkend dat deze kans niet door iedereen direct wordt gegrepen. Een deel van de oorzaak hiervan ligt aan het feit dat men niet goed genoeg geïnformeerd is over het HPV vaccin en over wat het HPV virus nou eigenlijk is. 

Wat is HPV? En is het besmettelijk?

Prof. dr. Eric van Gorp, internist-infectioloog en viroloog: “HPV is een familie van virussen, er zijn zeker 100 serotypes (...). We hebben te maken met een aantal serotypes die een risico vormen voor het ontwikkelen van kanker.” Het virus kan zich nestelen op slijmvliesniveau en dat is ook terug te zien in de soorten kanker die het kan veroorzaken. Het is ook nog eens zeer besmettelijk, de kans is groot dat je het al eens gehad hebt: het is namelijk met huid-op-huid contact door te geven. Omdat het lichaam het virus meestal binnen twee jaar zelf klaart, is er vaak niets aan de hand. Maar in zo’n 2% van de gevallen gebeurt dit niet. Dan kunnen maligniteiten zich ontwikkelen. 

Het HPV virus en kanker

Naar schatting wordt 1 op de 20 kankers tegenwoordig in Nederland veroorzaakt door HPV. Bijna 100% van de baarmoederhalskankergevallen in ons land worden veroorzaakt door HPV. Op dit moment wordt een groot deel van HPV in Nederland nog ‘gevangen’ door screeningsonderzoek. Vanaf het 30e levensjaar worden vrouwen uitgenodigd om mee te doen aan dit onderzoek. Helaas is de opkomst voor onderzoek laag; momenteel komt maar zo’n 50% van de mensen met een uitnodiging ook daadwerkelijk opdagen. 

Hoe voorkomen we het HPV virus de komende jaren? 

Met het HPV vaccin is het de eerste keer dat door een vaccin kanker voorkomen kan worden. Het vaccin is, naast vermijden van menselijk contact, de enige optie om HPV besmetting te voorkomen. Maar dat laatste is niet wenselijk. Reisman: “Biologisch is het zo, als we elkaar aanraken op een vriendelijke manier maken we endorfine en oxytocine aan in ons brein. Dit zijn neurotransmitters die belangrijk zijn voor een goed gevoel.” Aanrakingen willen we dus niet vermijden, want mensen hebben fysiek contact nodig. Gelukkig kunnen we dus vaccineren tegen HPV. Dit betreft zowel jongens als meisjes, omdat mannen ook drager kunnen zijn van het virus en HPV niet alleen veroorzaker kan zijn van baarmoederhalskanker, maar ook andere soorten zoals mond-keelholtekanker of peniskanker. Het is dan wel noodzakelijk om op jonge leeftijd de vaccinatie te geven. Hoe zit het dan met het huidige beleid? 

Verdere informatie over HPV in de samenleving, vaccineren en hoe de toekomst rondom HPV eruit ziet is te zien in de nascholing: ‘HPV bij jongens en meisjes’. Nu terug te kijken:

Laatst bewerkt: 21-03-2024
  • Sponsoren


    Dit programma komt onafhankelijk tot stand en wordt financieel mogelijk gemaakt door