Privacyvoorkeur

MEDtalks houdt u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op uw interessegebied. Kies hieronder of u op de hoogte gehouden wilt blijven van de nieuwste programma's en nascholingen binnen uw interessegebieden. Klik hier voor meer informatie.


Moleculaire diagnostiek in de oncologie

Gepubliceerd op: 25.06.2020

Dankzij snelle ontwikkelingen in de moleculaire diagnostiek wordt personalized medicine in de oncologie steeds vaker toegepast. In deze e-learning krijgt u handvatten voor de interpretatie van uitslagen van moleculaire diagnostiek en de vertaling ervan naar uw klinische praktijk.

Bekijk hier deel 1

Bekijk hier deel 2

Ga naar de opfriscursus

Wanneer heeft het meerwaarde om next generation sequencing (NGS) in te zetten? Hoe zet u de uitslagen van whole genome sequencing (WGS), genpanels en andere moleculaire diagnostiek in om tot een optimaal behandelvoorstel te komen? En hoe communiceert u deze uitslagen het beste met uw patiënt? Een multidisciplinair expertpanel bespreekt deze en andere vragen aan de hand van casuïstiek op het gebied van colorectaal carcinoom, mammacarcinoom en prostaatcarcinoom.

Deze e-learning gaat verder dan het standaard multidisciplinair overleg. Naast het gesprek tussen internist-oncologen, klinisch genetici, pathologen en moleculair biologen gaan we ook met u terug naar de basis en spijkeren wij middels minicolleges uw kennis over diverse moleculaire begrippen bij.

Opfriscursus
Wilt u voor, tijdens of na deze e-learning uw basiskennis van moleculaire biologie ophalen? Wij bieden u een opfriscursus waarin meer dan 20 grondbegrippen uit de moleculaire biologie laagdrempelig worden uitgelegd door middel van animaties, korte video’s en podcasts. U kunt deze bekijken op www.dnaenkanker.nl. De mini-colleges uit de e-learning zijn hier tevens terug te kijken.

Onderwerpen

Deze nascholing bestaat uit twee delen. Het eerste deel, dat 60 minuten duurt, is gericht op de interpretatie van moleculaire diagnostiek die in de dagelijkse praktijk gebruikt wordt om tot een optimaal behandelvoorstel te komen. Deel 2 gaat in op de meerwaarde van het inzetten van next generation sequencing naast de standaarddiagnostiek en duurt 30 minuten.

Onderwerpen deel 1

 • Homologe recombinatiedeficiëntie (HRD);
 • microsatellietinstabiliteit (MSI);
 • kiembaan- en somatische mutaties;
 • genamplificatie.

Bekijk hier deel 1

Onderwerpen deel 2

 • Fusiegenen;
 • behandelbare mutaties;
 • klonale vergelijking van tumorweefsels.

Bekijk hier deel 2

Expertpanel

 • Dr. Margreet Ausems, klinisch geneticus, UMC Utrecht;
 • dr. Karin Beelen, internist-oncoloog, Rijnstate Ziekenhuis, Arnhem;
 • dr. Astrid Eijkelenboom, klinisch moleculair bioloog in de pathologie, Radboudumc, Nijmegen;
 • prof. dr. ir. Koos van der Hoeven, internist-oncoloog en medisch directeur bij Hartwig Medical Foundation;
 • dr. Gursah Kats, patholoog bij UMCG, Groningen;
 • prof. dr. Miriam Koopman, internist-oncoloog, UMC Utrecht;
 • dr. Martijn Lolkema, internist-oncoloog, Erasmus MC, Rotterdam;
 • dr. ir. Paul Roepman, klinisch moleculair bioloog in de pathologie, Hartwig Medical Foundation.

Doelgroep
Deze e-learning is primair bedoeld voor internist-oncologen. Ook longartsen, pathologen, moleculair biologen, klinisch genetici en verpleegkundig specialisten kunnen de e-learning volgen. Toegang tot MEDtalks kan worden verkregen door opgave van het BIG-nummer. Moleculair biologen kunnen toegang aanvragen door een korte motivatie op te geven.

Accreditatie
Accreditatie (totaal 1,5 punt) wordt aangevraagd bij NIV, NVALT, NVVP en VKGN. Accreditatiepunten van deelnemers worden automatisch bijgeschreven zodra accreditatie is toegekend.

Deze e-learning is een productie van MEDtalks in opdracht van de NVMO in samenwerking met Hartwig Medical Foundation en is mogelijk dankzij financiële ondersteuning van ZonMw, Zilveren Kruis en KWF Kankerbestrijding.