Privacyvoorkeur

MEDtalks houdt u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op uw interessegebied. Kies hieronder of u op de hoogte gehouden wilt blijven van de nieuwste programma's en nascholingen binnen uw interessegebieden. Klik hier voor meer informatie.


Podcast | De behandeling van de oudere kankerpatiënt

Alles wat we weten over kanker, weten we over de jongere patiënt. Dat is belangrijke informatie, maar het sluit niet aan op de behandeling van een oudere patiënt (>70jr). Die behandeling ziet er namelijk anders uit. 

Kankerpatiënten worden ouder

Naar verwachting zullen we tot 2050 continu meer kanker aantreffen bij de oudere patiënt. En dus is het belangrijk dat we de steeds ouder wordende kankerpatiënt meenemen in studies.

“Dat vraagt dus van ons, dat we daar (de behandeling, red.) beter in worden”, zegt internist-oncoloog Johanneke Portielje. Het viel haar op, kort nadat zij zelf een praktijk had geopend, dat het veel moeilijker is om de oudere patiënt te behandelen. De richtlijnen zijn gebaseerd op medische kennis over de jongere patiënt, maar over de oudere patiënt zijn vrijwel geen cijfers te vinden. “Ik heb toen gedacht: daar moeten we meer over te weten komen”, aldus Portielje. 

Podcast over de ouder wordende kankerpatiënt

In deze toegankelijke podcast tussen expert Johanneke Portielje en MEDtalks medisch redacteur Fiona Waddell, gaat het over de oudere patiënt en waarom we hem of haar heel anders moeten behandelen dan de jongere groep kankerpatiënten. Wat zeggen de richtlijnen eigenlijk? Hoe kan het anders en hoe pakt Portielje die behandeling zelf aan? En hoe zit het met toxiciteit, kwaliteit van leven en progressievrije overleving? 

Onderzoek naar oudere kankerpatiënt in de VS

Ook komt in dit gesprek onderzoek naar de oudere kankerpatiënt aan bod, in de VS wordt al getest met een groep oudere kankerpatiënten. Een deel van deze groep krijgt een geriatrisch assessment en de andere groep wordt behandeld volgens de gebruikelijke route. En doen we in Nederland wel onderzoek naar de oudere kankerpatiënt? 

Wilt u weten wat u kunt doen in de praktijk om de behandeling voor de oudere patiënt aangenamer te maken? Luister deze podcast nu terug!

Ook kijken: nascholing over de oudere patiënt met colorectaal carcinoom

Meer weten over het onderwerp? In de nascholing 'Colorectaal carcinoom: de oudere patiënt' gaat een team van experts uitgebreider in op de behandeling van Colorectaal carcinoom specifiek bij de oudere patiënt. Die is hier terug te kijken: 

Laatst bewerkt: 25-03-2024
  • Sponsoren


    Deze podcast komt onafhankelijk tot stand en wordt financieel mogelijk gemaakt door Merck en Pierre Fabre Oncology Nederland.